Elektronikk
Som medlem av elektronikk-gruppen vil du først og fremst utvikle elektroniske komponenter og løsninger for ditt system. Dette innebærer design, plassering og sammensetning av komponenter og subsystemer. Oppstartsfasen vil involvere utvikling av konsept og prototyper av varierende kompleksitet, som trinnløst leder over til en designfase hvor man utvikler ferdig komponentene ved hjelp av krets-designverktøy (som Altium), samt iterering og testing. Til slutt vil du være med på produksjon av ditt eget design, før vi setter sammen hele raketten. Du får også muligheten til å delta i praktiske operasjoner før og etter launch av raketten på Spaceport America 2020.
Gruppen passer for deg som er glad i, eller vil lære mer om: Elektriske systemer. Mikrokontrollere, Aktuatorer, Kretsdesign- og produksjon, Sensorsystemer, Radioteknikk, Strømforsyning, Flight Computere, Avionikk, Telemetri, Prototyping.
Systemer med ledige posisjoner i gruppen Electronics:
Recovery
Recovery er systemet som sikrer at raketten kommer trygt hjem etter å ha blitt skutt opp. Det er en kritisk del av oppskytning at raketten og alle dens komponenter med sensor- og måledata kommer hjem i den beste mulige tilstanden, slik at dataen kan behandles og raketten kan brukes på ny. Systemet er bygget opp av flertrinns fallskjerm-system (også kalt “drouges”), et aktuering-system som åpner raketten og skyter ut fallskjermene, samt et hus til å holde på disse subsystemene og binde hele raketten til fallskjerm-systemet. Recovery utformes av medlemmer fra Mekanisk gruppe, Elektronisk gruppe, og Kontroll-gruppen.
Payload
Payloaden er rakettens nyttelast, og utfører ikke noen kritiske funksjoner for rakettens flyvning, men er grunnen for at man skyter opp en rakett i første omgang. Payloaden er derfor veldig uavhengig fra resten av raketten, og kan være hva som helst så lenge den veier minimum 4kg. I 2020 skal Propulse NTNU utvikle et 360-kamerasystem som vil filme hele flighten og bakken under seg i recovery-fasen av flighten. Dette videoopptaket vil senere bli brukt til utvikling av en selvlandende rakett (innen en 3-5 år). Payloaden utvikles av medlemmer fra Mekanisk gruppe, Elektronisk gruppe, og Kontroll-gruppen.
Data & Kommunikasjon
Data & Kommunikasjon er systemet som prosesserer sensordata og sørger for dataoverføring mellom komponenter, i tillegg til å holde kommunikasjonen med bakkestasjon. Dette involverer software og hardware både i rakett og bakkestasjonen, f.eks. telemetri, antennedesign, in-flight databehandling, flight-computere, sensorsystemer, Finite State Machines, GPS-teknikk, med mer. Data & Kommunikasjon utvikles av medlemmer fra Elektronisk gruppe og Kontroll-gruppen.
Power systems
Kraftsystemet leverer strømmen som resten av raketten bruker. Rakettens systemer brukes mye strøm på forskjellige tidspunkter, samtidig som at kraftsystemet skal ha så lav vekt som mulig. Dette presser systemet til å ha strømregulering og andre intelligente funksjoner. Dette involverer batteri, mikrokontrollere, ledningssystemer, med mer. Power-systemet utvikles av medlemmer fra fra Elektronisk Gruppe.
Motor
Motorsystemet er bygget opp av tre subsystemer, som sammen driver raketten til supersoniske hastigheter og 10 kilometers høyde. Motoren er en hybrid rakettmotor, som betyr at den brenner et faststoff (ofte plast- eller gummibasert) og et flytende stoff sammen for å danne skyvekraft. Dette betyr at motoren er bygget opp av flere kammere/tanker, ventiler og regulerende aktuatorer, dyser, rørsystemer, diverse materialer og sensorer, i tillegg til en tenningsmekanisme. Motoren vil oppleve temperaturer på over 3000 grader Celsius, over 60 bar trykk, og levere over 5000 Newton (ca. halvt tonn) med skyvekraft. Motorsystemet utvikles av medlemmer fra Mekanisk gruppe, Elektronisk Gruppe, Kontroll-gruppen, og Simulering- og Beregningsgruppen.